به وب سایت شیمیایی کیمیا تهران اسید خوش آمدید

تلفن : 36303710-021

ایمیل : info@tehranacid.ir

ساعت کاری : 17:00-8:00

سبد خرید

اسید چیست | همه چیز اسید و باز آرنیوس | اسید قوی و ضعیف و انواع آن

اسید چیست

اسید چیست

اسید چیست ؟

اسید acidus که در لغت به معنای ترش می باشد ماده ای شیمیایی است که مشخصات آن شامل مزه ای ترش، توانایی تغییر رنگ تورنسل آبی به قرمز و نیز توانایی واکنش با بازها و بعضی فلزات مانند کلسیم و تشکیل نمک هستند. محلول های آبی اسیدی دارای ph کمتر از 7 هستند.

هر چه ph پایین تر باشد به معنای اسیدی بودن بیشتر و غلظت بالاتر یون های مثبت هیدروژن است.

اسید قوی چیست ؟

اسید قوی به اسیدی می گویند که وقتی در حلالی حل می شود پروتون هایش را به طور تقریبا کامل به حلال بدهد. از جمله اسیدهای قوی می توان به اسید کلریدریک hcl، هیدرویدیک، اسید نیتریک HNO3 و اسید سولفوریک H2SO4 می توان اشاره کرد.

نخستین تعاریف اسید و باز

نخستین بار اسیدها و بازها با خواص ظاهری خود شناخته و نام گذاری شده اند. برای نمونه نخستین ویژگی اسیدها که مورد توجه قرار گرفته، ترش مزه بودنشان است و واژه ی اسید از سال 1626 م به کار رفته است.

گرچه نزدیک به چهار سده است که برخی مواد در دسته اسیدها قرار داده شده اند، اما پیش تر از آن هر اسیدی به نام خاص خود یا حتی بی آن که نامی داشته باشد در آزمایش های کیمیاگران به کار گرفته شده است.

در سال 1661 م رابرت بویل ، خواص مشترک اسیدها را چنین خلاصه کرد : موادی ترش مزه که خورنده هستند، شناساگرهای مشخصی را از رنگی به رنگ دیگر در می آورند و در واکنش با موادی که باز نامیده می شوند خنثی می شوند.

تعریف قدیمی

اسیدها موادی ترش مزه و خاصیت خورندگی دارند، شناساگرها را تغییر رنگ می دهند و بازها را خنثی می کنند.

ph اسید

لی بیگ

acid موادی هست که در ساختار خود هیدروژن هایی دارد که در واکنش با فلزات توسط یون های فلز جایگزین می شوند.

آرنیوس

اسیدها موادی هستند که ضمن حل شدن در آب یون H+ آزاد می کنند. البته یون H+ به صورت آزاد در آب وجود ندارد و به سرعت آبپوشی شده و تبدیل به یون هیدرونیوم می شود. بازها موادی هستند که ضمن حل شدن در آب یون  OH-آزاد می کنند. این تعریف فقط به موادی محدود می شود که در آب قابل حل باشند. نظریه آرنیوس در جهت تکمیل نظریات آنتوان لاوازیه و سر مفری دیوی مطرح شد. قبل از سوانت آرنیوس و حدود سال 1800 میلادی اکثر دانشمندان فرانسوی از جمله آنتوان لاووازیه، تصور می کردند که تمام اسیدها دارای اکسیژن هستند. این در حالی بود که اغلب شیمی دانان انگلیسی از جمله سر همفری دیوی اعتقاد داشتند که تمام اسیدها دارای هیدروژن هستند.

مدل آرنیوس

لوری برونستد

acid گونه ایست که در واکنش شیمیایی پروتون می دهد و باز گونه ایست که در واکنش شیمیایی پروتون می پذیرد. لوری و برونستد این تعریف را بیان کردند، که از آن برخلاف تعریف آرنیوس می توان در محیط غیر آبی هم استفاده کرد.

لوییس

اسیدها موادی هستند که در واکنش های شیمیایی پیوند داتیو می پذیرند. بازها موادی هستند که در واکنش های شیمیایی پیوند داتیو می دهند. تعریف لوییس را با نظریه اوربیتال مولکولی هم می توان بان کرد. به طور کلی، اسید ی تواند یک جفت الکترون از بالاترین اوربیتال خالی در پایین اوربیتال خالی خود دریافت کند. این نظر را گیلبرت لوییس مطرح کرد. با اینکه این تعریف گسترده ترین تعریف است. تعریف لوری – برونستد کاربرد بیشتری دارد. با استفاده از این تعریف می توان میزان قدرت یک اسید را هم مشخص نمود. از این مفهوم در شیمی آلی هم استفاده می شود.

در مقابل، بازها موادی با مزه گس-تلخ هستند. حالتی مانند صابون در تماس با دست دارند، شناساگرها را تغییر رنگ می دهند و اسیدها را خنثی می کنند. اگر یک اسید و یک باز با هم واکنش بدهند آب و نمک تولید می شود.

اسیدهای زیر جزو اسیدهای قوی محسوب می شوند و به طور کامل در آب یونش می یابند و تولید یون H3O+ می کنند.

اسید های قوی به ترتیب عبارتند از :

  • هیدروبرمیک HBr
  • هیدروکلریک اسید HCl
  • هیدرویدیک HI
  • نیتریک HNO3
  • سولفوریک H2SO4
  • پرکلریک HClO4
  • کلریک HClO3

اسیدهای ضعیف معدنی

  • بوریک
  • کربنیک
  • کلریک
  • هیدروفلوریک
  • فسفریک
  • هیدروسولفوریک
  • نیترو
  • فسفرو

اسیدهای ضعیف آلی

  • استیک
  • بنزوئیک
  • سیتریک
  • فرمیک
  • لاکتیک
  • مالئیک
  • مندلیک
  • اگزالیک

تفاوت اسید قوی و ضعیف در چیست و از کجا ناشی می شود؟

سرکه محلول 5 درصد اسید استیک در آب است. نه تنها می توان به آن دست زد بلکه می توان آن را خورد.  اما به اسید باتری که محلول سی درصد اسید سولفوریک است حتی نمی توان دست زد. این تفاوت ناشی از غلظت این دو اسید نیست. بدین معنا که اسید سولفوریک را آن قدر رقیق کنیم که به غلظت 5 درصد برسد باز هم نمی توان به آن دست زد.

آزمایش نشان می دهد که محلول 5 درصد سولفوریک در آب، نسبت به محلول 5 درصد استیک در آب، رسانایی الکتریکی بسیار بهتری دارد. می دانید که رسانایی الکتریکی محلول ها به فراوانی یون ها در محلول بستگی دارد بنابراین انتظار داریم که فراوانی یون ها در محلول 5 درصد سولفوریک اسید در آب بسیار بیشتر از فراوانی یون ها در محلول 5 درصد اسید استیک در آب باشد.

به این ترتیب مدل آرنیوس می تواند تفاوت قدرت اسیدی سولفوریک اسید و استیک اسید را بیان کند :

سولفوریک اسید تمایل بیشتری برای تفکیک شدن به یون و پدید آوردن یون H+(aq) داشته است.  به این ترتیب برای پیش بینی اینکه یک اسید قوی است یا ضعیف، می توانیم به درجه تفکیک یونی α یا ثابت تفکیک یونی Ka توجه کنیم.

اسید باتری

اسید باتری 1250 درجه

اسید کلریدریک

اسید کلریدریک

اسید سولفوریک

اسید سولفوریک 98 درصد

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Solve : *
21 + 13 =