بررسی قدرت اسید سولفوریک
اسید سولفوریک یا جوهر گوگرد، یکی از پر استفاده ترین اسیدهای موجود در بخشهای مختلفی از صنعت است. فرمول شیمیایی این اسید H2SO4 است که با اسیدیته 0.5 مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده نخستین بار توسط جابر ابن حیان کشف و تولید شد.
سوالی که ذهن استفاده کنندگان از این اسید را به خود مشغول میکند، این است که قدرت اسید سولفوریک چقدر است؟ آیا با همین غلظت میتوان از آن استفاده کرد؟ در ادامه به پاسخ این ابهامات میپردازیم.
اسید سولفوریک چیست؟
اسید سولفوریک، جوهر گوگرد، اسید باتری، هیدروژن سولفات و… همگی نامهایی است که ممکن است برای این ترکیب به گوش شما خورده باشد. این ماده، مایعی بی رنگ و با قابلیت انحلال بالا در آب است. حل شدن آن در آب، واکنشی به شدت گرماده است. به همین خاطر توصیه اکید بر این است که آن را به تدریج و با احتیاط با آب مخلوط کنید.
اسید سولفوریک عامل اصلی تشکیل بارانهای اسیدی است. چرا که تمایل زیادی برای ترکیب شدن با آب داشته و موجب تشکیل این نوع بارانها خواهد شد. تماس این ماده با چوب، فلزات و مواد آلی منجر به خوردگی شده، اما به ندرت باعث بروز آتش سوزی خواهند شد.
اسید سولفوریک به صورت کاملا خالص و بی آب در طبیعت یافت نمیشود و با اندکی نا خالصی همیشه همراه است. ویژگیهایی که ذکر شد، همگی برای شناخت اسید و پی بردن به قدرت اسید سولفوریک امری ضروری است. با توجه به نکاتی که گفته شد، احتمالا به راحتی میتوانید قدرت این ماده را حدس بزنید.
قدرت اسید سولفوریک چقدر است؟
حال پاسخ به این سوال را بررسی میکنیم. برای فهم این موضوع، ابتدا باید PH اسید را بررسی کنید. قدرت اسیدی این ماده حدود 0.5 است. بنابراین میتوان آن را یکی از قدرتمندترین اسیدهای موجود در طبیعت دسته بندی کرد که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
خورندگی این ماده حتی شامل پوست، فلزات، چوب و یا سنگ میشود که به شدت خطرناک خواهد بود. برای استفاده در صنایع از غلظتهای 78، 93 و 98 استفاده میشود. از این ماده در صنایع نگهدارنده خوراکی نیز استفاده میشود. اما غلظت این ماده برای مواد خوراکی خیلی پایین تر خواهد بود. بنابراین جای نگرانی برای استفاده از آن نخواهد بود و خرید اسید سولفوریک در صنعت غذا به وفور صورت می گیرد.
خواص و کاربردهای اسید سولفوریک چقدر است؟ خواص منحصر به فرد این اسید، باعث شده تا کاربردهای مختلفی در صنایع داشته باشد. استفاده از آن در مواد شوینده و حشره کشها بسیار رایج است و معمولا برای این دو کار مورد استفاده قرار میگیرند.
در صنایع کشاورزی سولفوریک اسید به عنوان مایعی برای تولید کود آمونیوم سولفات مورد استفاده قرار میگیرد که منجر به اصلاح گوگرد موجود در خاک زیر کشت میشود. همچنین در مناطق خشک و برای کشت محصولاتی مانند پسته، برای افزایش نفوذ پذیری خاک از آن استفاده میشود.
به علت توانایی هیدرولیز بالا و قابلیت حل کردن چربیها در خود، استفاده از آن در صنایع شوینده نیز بسیار رایج است. در تصفیه آب و نفت نیز از این اسید استفاده میشود. به دلیل خواص متعدد این ماده، ماده ای مناسب برای تصفیه آب و نفت در صنایع مختلف است.
کاهش و یا افزایش قدرت اسید سولفوریک امکان پذیر است؟
پاسخ به این سوال بله است. به علت قابلیت انحلال در آب، میتوان با حل کردن در آب غلظت ماده را کاهش داد. وجود ناخالصی PH خود ماده را تغییر نمیدهد، اما منجر به کاهش غلظت اسید موجود در محلول شده که قدرت اسید سولفوریک را کمتر میکند. برای استفاده توسط افراد عادی، مانند کود ها، صنایع شوینده، خوراکی و… لازم است تا از غلظتهای بسیار پایین این ماده استفاده شود.

اسیدیته سولفوریک اسید
نکات ایمنی برای استفاده از اسید سولفوریک
با توجه به نکاتی که خوانده اید، متوجه قدرت این ماده شدید. از این رو لازم است تا موارد ایمنی را برای استفاده از این ماده رعایت کنید.
از تماس آن با پوست جدا خود دارید کنید. حتما از لباس، دستکش و عینک برای استفاده از آن به همراه داشته باشید. در صورت بلع، عامل استفراغ ایجاد نکنید و به صورت مکرر دهان را با آب بشویید. استنشاق این ماده نیز موجب آسیب به دستگاه تنفسی خواهد شد. پس در صورت استنشاق به دنبال هوای آزاد باشید. در صورت تماس با چشم و پوست، 30 دقیقه به صورت مداوم موضع را با آب بشویید. در تمامی رخدادهای بالا، به دنبال فوریتهای پزشکی باشید و این مرحله را فراموش نکنید. کلیه نکات ایمنی کار با این اسید را از مرجع فروش اسید سولفوریک بخواهید.
کلام آخر
با توجه به مطالبی که خواندید، میزان قدرت اسید سولفوریک را متوجه شدید. اکنون میتوانید برای استفاده از این مطالب، به طور ایمن از این ماده در بخشهای مختلف استفاده کنید. اسید سولفوریک یکی از ترکیبات پر کاربرد در صنایع است و لازم است تا موارد ایمنی کار با آن اطلاع رسانی شده و به گوش مصرف کنندگان برسد. تهران اسید به عنوان یکی از مراجع عرضه کننده این ماده بر خود لازم می داند تا کلیه نکات ایمنی کار با اسید سولفوریک را به مصرف کننده ارائه کند.