عوارض اسید لاکتیک
عوارض اسید لاکتیک

عوارض اسید لاکتیک البته کم نیست، این در صورتی است که بدن قادر به دریافت املاح آن نبوده و روده نتواند آن را به‌خوبی جذب کند. در چنین شرایطی بدن قادر به تحمل لاکتوز نیست و به طبع این موجب به‌وجودآمدن مشکلات متعددی می‌گردد؛ درصورتی‌که شما هم با این عوارض روبرو هستید یا می‌خواهید بیشتر در مورد عوارض اسید لاکتیک بدانید. با ما در ادامه همراه باشید.

اسید لاکتیک

مهم‌ترین عوارض اسید لاکتیک

پیش از هر چیزی بهتر است که کمی بیشتر در مورد این ماده و واکنش آن در بدن انسان بدانید تا در مورد ماهیت کلی آن آشنا شوید.

دو نوع اسید لاکتیک وجود دارد – ال – لاکتات و دی – لاکتات. بیشتر اشکال اسیدوز لاکتیک ناشی از ال – لاکتات بیش از حد است. همچنین دو نوع اسیدوز لاکتیک وجود دارد – اسیدوز لاکتیک نوع A و اسیدوز لاکتیک نوع B.

  • اسیدوز لاکتیک نوع A در اثر هیپو پرفیوژن بافتی ایجاد می‌شود. هیپو پرفیوژن زمانی است که جریان خون به بافت‌های بدن خود را کاهش دهید. اگر دچار نارسایی قلبی، سپسیس یا اگر مقدار زیادی خون از دست بدهید، این اتفاق می‌افتد.
  • اسیدوز لاکتیک نوع B ناشی از هیپو پرفیوژن نیست و نادرتر از اسیدوز لاکتیک نوع A است. برخی از داروهای خاص مانند متفورمین می‌توانند باعث اسیدوز لاکتیک نوع B شوند، همان‌طور که کمبود تیامین در افراد الکلی ممکن است ایجاد شود.

اسید لاکتیک یک ماده مهم و کلیدی در انواع ترکیبات صنعتی، مواد شیمیایی و… است که به‌هرحال مزیت‌های خاص خود را دارد. با تمامی این تفاسیر، استفاده از آن نیز می‌تواند معایب خاص خود را داشته باشد و موجب بروز مشکلاتی چه در انسان‌ها و یا حتی محیط‌زیست گردد. البته در مورد محیط‌زیست هیچ نظریه‌ای وجود ندارد؛ اما عوارض اسید لاکتیک در مورد بدن انسان قابل‌انکار نیست. پیش از هر چیزی اجازه دهید تمامی ارکان احتمالی بروز اختلال در بدن به‌واسطه اسید لاکتیک را بررسی کنیم.

1. ناراحتی شکم

درد شکم یک علامت شایع در افراد مبتلا به کتواسیدوز دیابتی (DKA) و اسیدوز لاکتیک است. کتواسیدوز دیابتی زمانی رخ می‌دهد که سطح انسولین بسیار پایین باشد و سطح قند خون به سطوح خطرناکی افزایش یابد.

بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 کنترل نشده مستعد ابتلا به DKA هستند که یک بیماری بالقوه جدی است که نیاز به درمان فوری پزشکی دارد.

عوارض اسید لاکتیک

2. حالت تهوع

حالت تهوع یکی از علائم رایج اسیدوز لاکتیک است، اگرچه دلیل دقیق بروز آن مشخص نیست. ایجاد حالت غیرمعمول در معده یکی از عوارض اسید لاکتیک به‌حساب می‌آید.

3. کاهش اشتها

ممکن است به دلیل درد شکمی و حالت تهوع که اسیدوز لاکتیک می‌تواند ایجاد کند، اشتها کاهش‌یافته باشد.

4. اسهال

اسهال می‌تواند باعث انواع خاصی از اسیدوز شود، اما همچنین یکی از علائم احتمالی اسیدوز لاکتیک است. اسهال مزمن باعث ازدست‌دادن بی‌کربنات می‌شود که به کنترل سطح pH بدن شما کمک می‌کند. این می‌تواند منجر به اسیدوز هیپرکلرمیک، نوع دیگری از اسیدوز شود.

5. تنفس سریع و کم‌عمق

هنگامی که سطح اسید بدن شما افزایش می‌یابد، سیستم تنفسی شما سعی می‌کند با افزایش سرعت تنفس شما را جبران کند.

6. احساس ناراحتی کلی در بدن

افراد مبتلا به سرطان می‌توانند به اسیدوز لاکتیک مبتلا شوند؛ زیرا سلول‌های سرطانی اسید لاکتیک را تولید می‌کنند. با پیشرفت بیماری، بیماران سرطانی اغلب وزن کم می‌کنند، بیمار می‌شوند و به‌طورکلی احساس ناخوشی می‌کنند. همچنین در صورت داشتن اسیدوز لاکتیک غیرمرتبط با سرطان، می‌توانید احساس ناراحتی کنید.

7. ضعف

کاهش اکسیژن‌رسانی به بدن در اثر اسیدوز لاکتیک می‌تواند باعث ایجاد احساس ضعف در شما شود

8. خستگی

مانند احساس ضعف، سطوح پایین اکسیژن می‌تواند باعث احساس خستگی شدید شود. عوارض اسید لاکتیک به‌هرحال طیف وسیعی از بخش‌های بدن را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

عوارض اسید لاکتیک

9. درد عضلانی

اگر تابه‌حال بعد از ورزش احساس سوزش در عضلات خودکرده‌اید، تأثیر اسید لاکتیک را احساس کرده‌اید. اسید لاکتیک در طی فعالیت‌هایی مانند ورزش‌های استقامتی و وزنه‌برداری تولید می‌شود. هنگامی که کبد شما لاکتات اضافی را از بدن شما پاک می‌کند، این احساس از بین می‌رود. عوارض اسید لاکتیک برای کسانی که ورزشکار هستند نیز به‌وضوح قابل‌لمس خواهد بود.

اگر سطوح بالایی از لاکتات در خون خود دارید، می‌توانید بدون ورزش درد عضلانی را احساس کنید.

10. شکاف آنیونی بالا

یکی از راه‌هایی که پزشک شما اسیدوز لاکتیک را تشخیص می‌دهد از طریق آزمایش خون است. آزمایش خون آنیون گپ تفاوت الکترولیت‌های مثبت و بار منفی بدن شما را اندازه‌گیری می‌کند. شکاف آنیونی بالا نشان دهنده اسیدوز لاکتیک است.

اسیدوز لاکتیک چگونه درمان می‌شود؟

درمان اسیدوز لاکتیک بسته به علت آن متفاوت است. به‌عنوان‌مثال، اگر عفونت باعث اسیدوز لاکتیک شود، احتمالاً برای شما آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود. بهترین راه برای درمان اسیدوز لاکتیک، درمان علت اصلی آن است. تجویز داخل وریدی بی‌کربنات سدیم یک درمان رایج برای اسیدوز لاکتیک است و به کاهش اسیدیته در بدن شما کمک می‌کند.

لاکتیک اسیدوز و دیابت

اسیدوز لاکتیک بیشتر با متفورمین، یک داروی رایج دیابت مرتبط است. این به این دلیل است که اسیدوز لاکتیک یک عارضه جانبی بالقوه بسیار نادر مصرف متفورمین است.

مصرف بیش از حد متفورمین عامل خطر اصلی برای ایجاد اسیدوز لاکتیک است. بر اساس بیانیه‌ای در انجمن دیابت آمریکا: “وقتی متفورمین به‌عنوان برچسب استفاده می‌شود، خطر افزایش اسیدوز لاکتیک یا صفر یا آن‌قدر نزدیک به صفر است که نمی‌توان آن را در تصمیم‌گیری‌های بالینی معمولی فاکتور گرفت.” این بدان معناست که مصرف متفورمین برای درمان دیابت بسیار ایمن است.

اگر نارسایی شدید کلیوی یا بیماری کلیوی دارید، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اسیدوز لاکتیک باشید؛ زیرا کلیه‌های شما نمی‌توانند اسید لاکتیک را از سیستم شما پاک کنند. ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما این را در هنگام تجویز داروهای دیابت شما در نظر می‌گیرد.

زمانی که میزان فیلتراسیون گلومرولی تخمینی شما (GFR) بیشتر یا مساوی 45 میلی‌لیتر در دقیقه باشد، استفاده از متفورمین بی‌خطر است. GFR شاخصی است که نشان می‌دهد کلیه‌ها چقدر خون را فیلتر می‌کنند.

GFR بیشتر از 60 میلی‌لیتر در دقیقه طبیعی در نظر گرفته می‌شود و نارسایی کلیه زمانی رخ می‌دهد که GFR کمتر از 15 باشد.

جمع‌بندی نهایی

عوارض اسید لاکتیک کم نیست، اما نمی‌توان این ماده مهم را از زندگی انسان امروزی جدا کرد. در مورد آن نظریه‌ها و فرضیه‌های پزشکی ریز و درشت زیادی وجود دارد و با تمامی این تفاسیر، می‌توان در مورد این عوارض و بروز مشکلات فیزیکی، استثناهایی را نیز قائل شد که بسته به آناتومی و ویژگی‌های بدن انسان‌ها متفاوت است.