سرنوشت اسید لاکتیک در بدن
سرنوشت اسید لاکتیک در بدن

سرنوشت اسید لاکتیک در بدن (از کجا به کجا؟)

سرنوشت اسید لاکتیک در بدن برای بسیاری از کسانی که به سطح بالایی از آن مبتلا هستند، فعالیت‌های بدنی و جسمی زیادی دارند و می‌خواهند سلامتی خود را کنترل کنند، اهمیت زیادی دارد. در نتیجه این پرسش مطرح می‌شود که اسید لاکتیک از کجا آمده و چگونه از بین می‌رود یا اصلاً ازبین‌رفتنی در کار است؟

برای درک اینکه چرا اسید لاکتیک تولید می‌شود، ابتدا باید فرایند تولید انرژی توسط سلول‌ها را درک کنیم. سلول‌ها می‌توانند از چندین بستر مختلف (چربی‌ها، قندها، پروتئین‌ها) برای تولید انرژی استفاده کنند، اما برای اهدافی که در اینجا ذکر شد، قندهایی مانند گلوکز یا گلیکوژن مهم‌ترین آنها هستند. این کار از طریق فرایندی به نام گلیکولیز انجام می شود. ما در ادامه، روند ساخت، پرداخت و داشت آن در بدن را شرح می‌دهیم.

در همین مورد، باید بدانید که مجموعه تهران اسید، به‌عنوان یک عرضه‌کننده اسید لاکتیک صنعتی و فراوری شده در بازار کشور شناخته می شود که شما امکان خرید و تهیه آن به‌صورت عمده را خواهید داشت. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این مورد، می‌توانید با تیم پشتیبانی و فروش اسید لاکتیک تماس حاصل فرمایید.

سرنوشت اسید لاکتیک در بدن (از کجا به کجا؟)

 

مسیر پرپیچ‌وخم اسید لاکتیک در بدن انسان

گلیکولیز یکی از اساسی‌ترین مسیرها در متابولیسم سلولی است. این فرایندی است که در آن یک سوبسترا، گلوکز، به پیروات تبدیل می‌شود و مولکول پرانرژی ATP را تولید می‌کند که ارز جهانی انرژی در بدن است.

گلیکولیز در واقع خارج از میتوکندری که کوره اصلی بسیاری از سلول‌ها هستند، رخ می‌دهد و برای وقوع نیازی به اکسیژن ندارد. این مهم است؛ زیرا همه چیز موردنیاز برای انجام گلیکولیز در سلول‌ها منتظر است و واکنش را می‌توان در یک‌لحظه شروع کرد، بنابراین انرژی فوری به سلول‌ها ارائه می شود.

واکنش در گلیکولیز به شرح زیر است:

گلوکز + 2 NAD + + 2 ADP + 2 Pi → 2 پیرووات + 2 NADH + 2 H + + 2 ATP + 2 H2O

همان‌طور که شک می‌بینید، یک مولکول گلوکز 2 مولکول پیروات و 2 x ATP (مولکول‌های انرژی) تولید می‌کند. مولکول مهم در اینجا وقتی صحبت از لاکتات می‌شود پیروات است. پیرووات به‌هیچ‌وجه محصول نهایی تولید ATP از گلوکز نیست. در سلول‌های ماهیچه‌ای با اکسیژن در شرایط کم تقاضا، پیروات سپس وارد میتوکندری می‌شود و در یک واکنش پایدار به دی‌اکسیدکربن تبدیل می‌شود (تا زمانی که عرضه مداوم اکسیژن برای پاسخگویی به تقاضا وجود داشته باشد).

بااین‌حال، اگر اکسیژن کافی برای پاسخگویی به تقاضا وجود نداشته باشد، یا اگر انرژی موردنیاز سلول از طریق فسفوریلاسیون اکسیداتیو از تولید فراتر رود، پیرووات می‌تواند به لاکتات تبدیل شود، بنابراین تجمع پیروات حذف شده و اجازه می‌دهد تا گلیکولیز ادامه یابد.

چه اتفاقی برای اسید لاکتیک در بدن می‌افتد؟

سپس اسید لاکتیک تولید شده از پیرووات آزاد است تا محیط را ترک کند و در انتظار چند سرنوشت احتمالی هم می‌تواند باشد. در یک سلول با اکسیژن خوب به پیروات تبدیل می‌شود که سپس می‌تواند وارد میتوکندری شود و تحت فسفوریلاسیون اکسیداتیو قرار گیرد تا مقادیر زیادی انرژی تولید کند. از طریق فرایندی به نام گلوکونئوژنز در کبد به گلوکز تبدیل می‌شود. این گلوکز سپس آزاد می‌شود تا وارد جریان خون شود تا دوباره استفاده شود یا می‌تواند برای استفاده در آینده در کبد ذخیره شود. توسط سلول‌های خاصی در بدن به‌عنوان منبع سوخت مستقیم متابولیزه شود.

حقیقت شگفت‌انگیز این است که اسید لاکتیک در واقع از اسیدوزی که به آن متهم شده است محافظت می‌کند و به همین دلیل یک محصول مفید است که در واقع می‌تواند به عضلات اجازه دهد برای مدت طولانی‌تری منقبض شوند.

چه اتفاقی برای اسید لاکتیک در بدن می‌افتد؟

چگونه سطح اسید لاکتیک را اندازه‌گیری کنیم؟

سطوح لاکتات (معروف به اسید لاکتیک) در واقع در دنیای پزشکی بسیار مهم است و می‌تواند به ارائه اطلاعات حیاتی در مورد میزان جدی بودن بیماری فرد کمک کند. در شرایطی مانند حمله قلبی، سپسیس و بیماری کلیوی، تولید لاکتات توسط بدن افزایش می‌یابد و می‌توان آن را در خون دریافت کرد.

نمونه‌گیری از گاز خون شریانی یک روش متداول است، به طبع پس از مطالعه این مقاله می‌توانید درک کنید که چرا ممکن است دردناک باشد. برای سال‌های متمادی تصور می‌شد که نمونه شریانی لاکتات بسیار دقیق‌تر از نمونه‌های وریدی است، اما این به معنای خون‌گیری از شریان است که برای بیمار بسیار دردناک‌تر، ناراحت‌کننده‌تر و گاهی خطرناک‌تر است (آسیب به شریان عواقب جدی‌تری دارد. از آسیب به ورید).

اما تحقیقات اخیر نشان داده است که بین لاکتات وریدی و شریانی رابطه وجود دارد و این را می‌توان با فرمول زیر تعیین کرد.

لاکتات شریانی (mmol/L) = -0.259 + لاکتات وریدی (mmol/L) × 0.996

جمع‌بندی نهایی

در این مقاله در خصوص سرنوشت اسید لاکتیک در بدن انسان‌ها صحبت کرده و به این مسئله اشاره داشتیم که ما اساساً با یک ماده پر از ضدونقیض مواجه هستیم که کنترل سطح آن اهمیت زیادی دارد. سرنوشت اسید لاکتیک در بدن تا حد زیادی وابسته به دامنه فعالیت، مقدار و البته نوع و حجم توده آن مطرح می شود.

امروزه در بسیاری از تولیدات و مواد صنعتی، فراوری‌های دارویی و… شما می‌توانید مقادیر مختلفی از این ماده را مشاهده کنید.