اسید لاکتیک چیست و چگونه تولید میشود؟
اگر فعال در حوزه صنایع و تولیدات انواع فراوریهای مواد غذایی و شیمیایی باشید، ممکن است این سوال برای شما مطرح گردد که اسید لاکتیک چیست و به چه صورت تولید میشود؟ به عبارت ساده، اسید لاکتیک سوخت سلولهای شما در طول ورزش شدید است. این زمانی ایجاد میشود که بدن شما گلوکز و سایر کربوهیدراتها را تجزیه میکند. این یک افسانه رایج است که درد عضلانی پس از ورزش ناشی از اسید لاکتیک است که در سلولهای شما بهدامافتاده است. مطالعات نشان دادهاند که این درست نیست.
بهزعم استفاده وسیع و گسترده کارخانهها، تولیدیها و مجموعههای بزرگ و کوچک از انواع مواد شیمیایی در ترکیبات، تولید اسید لاکتیک سایت تهران اسید نیز یکی از پرفروشترین محصولات این مجموعه است که کیفیت ساخت فوقالعادهای دارد. علاوهبرآن، میتوان گفت که تمامی این فراوریها استانداردهای لازم را دریافت کرده و تحت عنوان محصولی درجه یک به بازار عرضه میشوند.
اسید لاکتیک چیست؟
پیشازاین که بیشتر در مورد تولید اسید لاکتیک به شما توضیح دهیم، لازم است بدانید که اسید لاکتیک چیست و اصلاً از چه فرم و ساختاری استفاده شده تا به این ماده دستیافته و توانسته بخش مهمی از بازار صنایع خوراکی را به خود اختصاص دهد.
اسید لاکتیک یک ماده شیمیایی است که بدن شما زمانی که سلولهای شما کربوهیدراتها را برای انرژی تجزیه میکنند تولید میکند. ممکن است ببینید که به آن لاکتات گفته میشود. سلولهای عضلانی و گلبولهای قرمز خون بیشترین اسید لاکتیک را میسازند، اما میتواند از هر بافتی در بدن شما ایجاد شود.
اکثر مردم در طول تمرینات سخت به اسید لاکتیک در عضلات خود فکر میکنند. ماهیچههای شما در هنگام ورزش مقدار زیادی اسید لاکتیک تولید میکنند، اما این تنها فعالیتی نیست که میتواند آن را ایجاد کند. هر چیزی که باعث شود بدن شما بیش از حد معمول از اکسیژن استفاده کند میتواند باعث شود سلولهای شما اسید لاکتیک تولید کنند.
تمرین، انجام کارهای خانه یا کشیدن بار سنگین و یا تحمل وزن یک انسان، همگی میتوانند باعث افزایش کوتاهمدت اسید لاکتیک در بدن شما شوند. افزایش موقت اسید لاکتیک خطرناک نیست و معمولاً هیچ علامتی ایجاد نمیکند. کبد و کلیههای شما اسید لاکتیک را از خون شما فیلتر کرده و آن را به گلوکز (قند خون) تجزیه میکند.
اسید لاکتیک چه میکند؟
تولید لاکتیک، موجب موفقیت یک صنعت خوراکی، در فراوری موادی است که ارزش غذایی بالایی دارند. در نتیجه آنها معمولاً بیشترین تلاش خود را برای دستیابی به سطح کیفی بالا میکنند.
بدن شما معمولاً به ماهیچههای شما با اکسیژن (بهصورت هوازی) سوخت میدهد. اگر فعالیت بدنی شدید را سریعتر از بدنتان شروع کنید که بتواند اکسیژن را به ماهیچهها و سایر بافتها برساند، سلولهای شما گلوکز را تجزیه میکنند تا انرژی لازم برای ادامه حرکت (بیهوازی) را ایجاد کنند. اسید لاکتیک زمانی ایجاد میشود که شما بهصورت بیهوازی انرژی تولید میکنید.
اسید لاکتیک سه عملکرد اصلی دارد که عبارتاند از:
- انرژی: بدن شما زمانی که سلولها سختتر از حد معمول کار میکنند، اسید لاکتیک را به سوخت میرساند.
- تولید گلوکز (گلوکونئوژنز): کبد و کلیههای شما اسید لاکتیک را پس از تولید در بافتهای دیگر از خون شما فیلتر میکنند. آنها آن را تجزیه کرده و به گلوکز جدیدی تبدیل میکنند که بدن شما میتواند در آینده از آن برای انرژی استفاده کند.
- سیگنالدهی مولکولی: اسید لاکتیک در خون شما یک مولکول سیگنال در سراسر بدن شما است. آن را مانند مجموعهای از فلاگ ها یا نشانگرها در نظر بگیرید که یک خدمه ساختمانی قبل از شروع کار در یک منطقه روی زمین میگذارند. اسید لاکتیک سلولهای سیستم ایمنی بدن شما را برای بهبود زخمها و مبارزه با عفونتها جذب میکند.
آیا تولید اسید لاکتیک باعث سوختن ماهیچهها میشود؟
شاید برای شما این پرسش مطرح گردد که مشکل تولید اسید لاکتیک چیست؟ چرا در برخی مقالات، در مورد آن اطلاعات اشتباه منتشر میشود. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که این به دلیل نظریهای بود که قبلاً در مورد این محصول توسط کارشناسان شرح داده شده بود.
این یک دروغ رایج است که اسید لاکتیک باعث درد یا سوزش عضلات شما بعد از تمرین میشود. کارشناسان قبلاً فکر میکردند تجمع اسید لاکتیک باعث ایجاد دردهایی میشود که در روزهای پس از فعالیت شدید احساس میکنید. اما مطالعات نشان دادهاند که اسید لاکتیک آنقدر سریع از ماهیچههای شما خارج میشود که به سلولهای شما آسیب نمیرساند یا باعث درد نمیشود.
معمولاً دردی که در روزهای بعد از تمرین احساس میکنید ناشی از میکرواشک (پارگیهای کوچک در رشتههای عضلانی شما) است. این میتواند چیز خوبی باشد؛ ترمیم این ریز پارگیها باعث میشود عضلات بزرگتر و قویتر شوند. اما اگر درد شدید عضلانی را تجربه میکنید، ممکن است آسیبی مانند کشیدن عضله (کشش عضلانی) داشته باشید.
اسید لاکتیک در کدام قسمت بدن قرار دارد؟
میتوان گفت که اسید لاکتیک، جزو جدانشدنی از سلامت فیزیکی انسان بخصوص در زمینههایی مانند ماهیچه، تقویت قوای جسمانی و البته کنترل کارکرد مغز است. این ماده باید به شکل متداوم، در بدن وجود داشته باشد و جریان آن نیز همواره در سطح سلولهای قرمز خون حرکت دارد.
اندامها و بافتهایی که بیشترین اسید لاکتیک را تولید میکنند عبارتاند از:
- ماهیچهها.
- سلولهای قرمز خون.
- پوست.
- مغز.
- دستگاه گوارش
در واقع اگر سوال شد که اهمیت اسید لاکتیک چیست؟ باید بگوییم که بیشترین توان پرداخت فیزیکی در بدن را اجراء میکند و تحت عنوان یک ماده کلیدی، با وجود خود میتواند جلوی بسیاری از مشکلات و اختلالات فیزیکی که تأثیرات روانی دارند را نیز بگیرد.
سطح اسید لاکتیک بالا چیست؟
در برخی نیز ممکن است سطح اسید لاکتیک بالا باشد. البته که کنترل آن معمولاً کار پیچیدهای نیست، اما عواقب فوقالعاده خطرناکی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
شرایط بهداشتی و عفونتهایی که رسیدن اکسیژن تازه به سلولها را برای بدن سختتر میکنند، میتوانند سطح اسید لاکتیک شما را افزایش دهند. این میتواند منجر به اسیدوز لاکتیک شود – سطح خطرناک اسید لاکتیک بالا. اسیدوز لاکتیک یک بیماری جدی است که میتواند کشنده باشد.
اسیدوز لاکتیک معمولاً عارضه سایر شرایط سلامتی است، از جمله:
- نارسایی کلیه
- نارسایی کبد
- سیروز
- نارسایی قلبی
- عفونت و سپسیس
- سرطان
شایعترین علائم اسیدوز لاکتیک عبارتاند از:
- تهوع و استفراغ
- ضعف، بهخصوص در عضلات شما
- درد شکم
اگر اسیدوز لاکتیک دارید، بدن شما نمیتواند تولید اسید لاکتیک را بهاندازه کافی سریع پردازش کند و شروع به آسیب به اندامها و بافتهای شما میکند. ممکن است زمانی که بدن شما سعی میکند اسید لاکتیک اضافی را در سریعترین زمان ممکن حذف کند، استفراغ کنید.
اگر بدن خود را در طول ورزش، تمرین یا هر نوع فعالیت بدنی شدید فراتر از حد معمول خود فشار دهید، میتوانید به اسیدوز لاکتیک مبتلا شوید. ورزشکردن و انجام ورزش میتواند محدودیتهای استقامت شما را با خیال راحت آزمایش کند، اما زمانی که از نظر جسمی خسته هستید، «با درد بازی نکنید» یا خود را مجبور به ادامه حرکت نکنید.
اسیدوز لاکتیک با افزایش موقت سطح اسید لاکتیک بعد از تمرین متفاوت است. به طور معمول، بهمحض توقف فعالیت بدنی شدید، سطح اسید لاکتیک شما به سطح معمول خود بازمیگردد. کبد و کلیههای شما بلافاصله قبل از اینکه علائم یا عوارضی را تجربه کنید شروع به شکستن اسید لاکتیک اضافی میکنند.
تست آستانه لاکتات برای ورزشکاران
برخی از ورزشکاران یک آزمایش فیزیکی به نام تست آستانه لاکتات انجام میدهند. ورزشکاران از تستهای آستانه لاکتات برای درک حدود بالای استقامت خود استفاده میکنند تا بتوانند با خیال راحت تمرین کنند یا تا زمانی که ممکن است در بالاترین حد ممکن انجام دهند.
در طول آزمایش آستانه یا پریود لاکتات، درحالیکه یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی سطح اسید لاکتیک در خون شما را کنترل میکند، ورزشهای شدید و فزایندهای انجام خواهید داد. آنها در طول آزمایش در نقاط تعیین شده از شما نمونه خون میگیرند تا اسید لاکتیک خون شما را در زمان واقعی بررسی کنند.
هرگز عمداً تا زمانی که خسته نشدهاید ورزش نکنید که این میتواند نتایج فیزیکی و عضلانی بدی برای شما داشته باشد. آزمایشهای آستانه لاکتات باید تحت نظارت یک ارائهدهنده انجام شود تا از ایمنی شما مطمئن شود. اگر به آزمایش آستانه لاکتات بهعنوان بخشی از تمرین یا ورزش خود علاقه دارید، با ارائهدهنده خود صحبت کنید.
آزمایش میزان تولید اسید لاکتیک چیست؟
آزمایش سطح اسید لاکتیک یک آزمایش خون است. یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی اگر فکر کند ممکن است اسیدوز لاکتیک داشته باشید، سطح اسید لاکتیک شما را آزمایش میکند. ارائهدهنده شما نمونهای از خون شما را به آزمایشگاه میفرستد. آزمایشگاه میزان اسید لاکتیک در خون شما را بررسی میکند.
داشتن تولید اسید لاکتیک بالا به طور خودکار به این معنی نیست که شما یکی از شرایط جدی را دارید که باعث اسیدوز لاکتیک میشود، اما معمولاً نشانه آن است که سلولهای شما اکسیژن کافی دریافت نمیکنند. ارائهدهنده شما به شما خواهد گفت که نتایج شما به چه معناست و به چه درمانهایی برای کاهش سطح اسید لاکتیک خود نیاز دارید.
چگونه میتوانیم از ماهیچههایمان مراقبت کنیم؟
اما سوال مهم دیگر، نقش عضلهسازی اسید لاکتیک چیست؟ چرا از آن بهعنوان یک عنصر کلیدی و مهم یاد میشود. اسید لاکتیک باعث درد در عضلات شما نمیشود. همچنین باعث آسیب نمیشود. دقت کنید که یک ماده مهم که به سوختوساز بدن توان میدهد، همیشه باید به شکل دقیق و درست مصرف شود. در غیر این صورت فشار زیادی به بدن وارد شده و این میتواند تبعات زیادی برای سلامتی فرد داشته باشد.
بهطورکلی، قبل از شروع هرگونه فعالیت بدنی شدید، مطمئن شوید که کشش و گرم کنید. افزایش انعطافپذیری کلی شما به جلوگیری از آسیبهای عضلانی کمک میکند. هرچه بیشتر عضلات خود را با کشش تدریجی آنها کار کنید، انعطافپذیری و قدرت بیشتری در هنگام حرکت خواهید داشت.
اسید لاکتیک چگونه تشکیل میشود؟
در طول ورزش شدید، ممکن است اکسیژن کافی برای تکمیل فرایند در دسترس نباشد، بنابراین مادهای به نام لاکتات ساخته میشود. بدن شما میتواند این لاکتات را بدون استفاده از اکسیژن به انرژی تبدیل کند (تنفس بیهوازی) اما این لاکتات یا اسید لاکتیک میتواند سریعتر از آنچه بتوانید آن را بسوزانید در جریان خون انباشته شود.
قند لاکتوز شیر از طریق تخمیر توسط باکتریهای اسید لاکتیک مانند. جدا از تبدیل شیر به اسید لاکتیک، LAB همچنین کیفیت تغذیه آن را با افزایش محتوای ویتامین B12 بهبود میبخشد. باکتریهای اسید لاکتیک نوعی میکروارگانیسم هستند که میتوانند کربوهیدراتها را برای تولید اسید لاکتیک تخمیر کنند و در حال حاضر به طور گسترده در صنایع غذایی تخمیر شده استفاده میشوند.
در سالهای اخیر با نقش عالی باکتریهای اسید لاکتیک در صنایع غذایی و عملکرد پروبیوتیکها، ویژگیهای متابولیک میکروبی آنها نیز توجه بیشتری را به خود جلب کرده است. باکتریهای اسید لاکتیک میتوانند مواد درشت مولکولی موجود در غذا را تجزیه کنند، از جمله تجزیه پلیساکاریدهای غیرقابلهضم و تبدیل مواد طعمدهنده نامطلوب.
مهندسی متابولیک به استفاده از روشهای زیستشناسی مصنوعی و زیستشناسی سیستمی برای بهبود استفاده از مسیرهای متابولیک بیوسنتزی موجود یا ایجاد مسیرهای جدید بیوسنتزی اشاره دارد. در صنایع غذایی، هدف اصلی از بهکارگیری استراتژیهای مهندسی متابولیک در باکتریهای اسید لاکتیک، افزایش تولید متابولیتهای خاصی از باکتریهای اسید لاکتیک (مانند اگزوپلیساکاریدها، ترکیبات الکل قند، ویتامینها و پپتیدهای باکتریواستاتیک و غیره) است.
آیا اسید لاکتیک ضدبارداری است؟
یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی ممکن است برای شما اسید لاکتیک همراه با اسیدسیتریک و بی تارتارات پتاسیم را بهعنوان کنترل بارداری تجویز کند. این یک ژل واژینال است که به طور خاص برای جلوگیری از بارداری زمانی که فرد آن را قبل از برقراری رابطه جنسی واژینال در واژن خود قرار میدهد، فرموله شده است.
این دارو با اسیدلاکتیکی که بدن شما به طور طبیعی تولید میکند متفاوت است. مقدار معمولی و سالم اسید لاکتیک در بدن شما نوعی پیشگیری از بارداری نیست. بر توانایی شما برای باردارشدن تأثیر نمیگذارد. اسید لاکتیک شهرت بدی دارد. اکثر مردم فکر میکنند که این یک عارضه جانبی دردناک تمرین است که باعث میشود عضلات شما درد و سوزش داشته باشند. درواقع خلاف این موضوع صحت دارد. بدن شما از اسید لاکتیک بهعنوان منبع سوخت استفاده میکند و برای سیگنال دادن به جایی که نیاز به بهبودی دارید، استفاده میکند.
اگرچه تولید اسیدوز لاکتیک ناشی از استفاده بیش از حد از عضلات شما نیست، اما یک عارضه جدی ناشی از سایر شرایط سلامتی است.
کاربرد صنایع غذایی اسید لاکتیک چیست؟
این ماده معدنی یک تکمیلکننده سوختوساز فوقالعاده خواهد بود که در دنیا مورداستفاده قرار میگیرد و به طبع بازار تولید مواد غذایی ایران نیز از آن بینصیب نخواهد بود. در گیاهان، پلیساکاریدها عبارتاند از نشاسته، سلولز، فرو کتان، همی سلولز و غیره. تجزیه پلیساکاریدها توسط باکتریهای اسید لاکتیک به هیدرولازهای مختلف بستگی دارد. در مواد غذایی تخمیر شده، تجزیه پلیساکاریدها میتواند انرژی برای باکتریهای اسید لاکتیک فراهم کند و انواع مواد مفید برای انسان فراهم کند. انواع مختلف باکتریهای اسید لاکتیک میتوانند پلیساکاریدهای مختلف را متابولیزه کنند که چشمانداز کاربرد مختلف سویههای مرتبط را در صنایع غذایی تعیین میکند
بر اساس ویژگیهای متابولیک ذکر شده در بالا، باکتریهای اسید لاکتیک کاربردهای گستردهای در صنایع غذایی نشان دادهاند. ازیکطرف برای بهبود طعم غذاهای تخمیری، افزایش تغذیه غذاها، کاهش مواد مضر، افزایش ماندگاری و … استفاده میشود. از سوی دیگر، میتوان از آنها بهعنوان پروبیوتیک برای ارتقای سلامت در بدن استفاده کرد. این مقاله متابولیتهای مهم در کاربرد گسترده باکتریهای اسید لاکتیک را از دیدگاه مهندسی زیستی و بیوتکنولوژی مرور میکند.
تولید اسید لاکتیک برای مواد غذایی
در طی فراوری مواد غذایی، تخریب پروتئینهای ماکرومولکولی فرایند مهمی است که بر کیفیت غذا، ایمنی غذا و تغذیه مواد غذایی تأثیر میگذارد. تخمیرهای لبنی فقط تخمیر مواد غذایی هستند که در آن هیدرولیز پروتئین توسط باکتریهای اسید لاکتیک مرتبط است، در بقیه، پروتئازهای موجودات دیگر یا سوبسترا بسیار مهمتر هستند. پروتئولیز در باکتریهای اسید لاکتیک را میتوان به چند مرحله تقسیم کرد، از جمله تخریب پروتئین، انتقال پپتید، تجزیه پپتید و کاتابولیسم اسیدآمینه.
مرحله دوم تخریب پروتئین، انتقال دیپپتیدها، تری پپتیدها و الیگوپپتیدها به داخل سلول است. سه سیستم انتقال در باکتریهای اسید لاکتیک یافت شده است، یعنی سیستمهای انتقال اولیگوپپتید، دیپپتید و تری پپتید؛ پپتیدها در سلولها توسط انواعی از پپتیدازها که شامل اندوپپتیدازها، آمینوپپتیدازها، دی پپتیدها، تری پپتیدازها و پپتیدازهای اختصاصی پرولین هستند، به اسیدآمینه تجزیه میشوند.
اسید لاکتیک ارگانیک چیست؟
اما پرسش بعدی: منظور از نوع ارگانیک اسید لاکتیک چیست؟ آیا به ماده خاصی ختم میشود و یا صرفاً از لحاظ تولید، فرم آن متفاوت است. پاسخ به این سوال بهصورت کوتاه سخت است، اما اگر با کلیت مفهوم تولید اینگونه مواد آشنایی داشته باشید، احتمالاً بهخوبی درک خواهید کرد منظور ما چیست.
در متابولیسم باکتریهای اسید لاکتیک، فرایندهای متابولیکی خاصی مانند تخمیر اسید لاکتیک میتوانند انواع اسیدهای آلی از جمله اسید لاکتیک را سنتز کنند. اسید لاکتیک یک ترکیب پلت فرم مهم زیستی است که میتواند باتوجهبه چرخش نوری آن به D-لاکتیک اسید و L-لاکتیک اسید تقسیم شود.
به طور گستردهای در کشاورزی، غذا، دارو، صنایع شیمیایی و حفاظت از محیطزیست استفاده میگردد. باتوجهبه اهمیت اسید لاکتیک بهعنوان یک ماده خام صنعتی مهم، تحقیقات سنتز مرتبط در دهههای اخیر همچنان یک نقطه داغ بوده است و این بخش عمدتاً کاربرد سنتز اسید لاکتیک در صنایع غذایی و تحقیقات مهندسی متابولیک مرتبط را موردبحث قرار خواهد داد.
جمعبندی نهایی
در این مقاله در مورد تولید اسید لاکتیک، اسید لاکتیک چیست و چه اهمیتی در صنعت دارد صحبت کردیم و به این موضوع اشاره داشتیم که در حال حاضر تهران اسید، بهعنوان یکی از برجستهترین تولیدکنندگان اسید لاکتیک و فروشنده مواد شیمایی، توانسته طیف وسیعی از بازار را در طول مدتزمان فعالیت خود در دست بگیرد.
درصورتیکه بهعنوان یک مجموعه صنعتی، کارفرما و یا مدیر پروژه و پیمانکار صنعتی، نیاز به خرید اسید لاکتیک دارید، میتوانید با تیم پشتیبانی و فروش در این مورد مشورت نموده و بسته به نیاز خود، مواد را در حجمهای مختلف و حتی بهصورت کلی تهیه کنید.