مصارف عمده مس
مصارف عمده مس

مس فلزی است که کاربردهای بسیار متنوعی دارد. ویژگی های این فلز عبارتند از : قابلیت خارق العاده هدایت برق و گرما ، قابلیت در برابر خوردگی ، قابلیت ماشین کاری، استحکام کششی، خاصیت آلیاژی و قابلیت چشمگیر شکل پذیری ، مس را فلزی مطلوب جلوه می دهد و به عنوان یک کالای واسطه ای در بسیاری از بخش ها، کاربردهای متنوعی پیدا کند و در بعضی از حیطه ها نیز به عنوان یک کالای نهایی مورد استفاده قرارگیرد خاصه در هنر که به دلیل رنگ جذاب سرخ آن موارد استفاده دارد.

مس چیست

پیشنهاد خرید

کتراک - تخریب کننده بتن

تومان275,000 تومانخرید کنید

 

کاربرد مس
کاربرد مس

مهمترین مورد مصرف مس در صنایع برق و الکترونیک حدود 46 درصد می باشد.از مس و آلیاژهای آن در صنایع مکانیکی ، متالوژی ، فلز کاری، شیمیایی و … استفاده می شود. مس در صنایع دارویی، کانه آرایی ، رنگ سازی و صنعت پوست و چرم نیز به کار می رود. کاربرد مس در صنعت کاغذسازی نیز قابل توجه است. همچنین از مس در کشاورزی ، حمل و نقل ( هواپیما و کامیون و …)، صنایع نظامی ، صنایع کشتی سازی، مصارف ساختمانی مانند انواع لوله های مسی در لوله کشی ، انواع دستگیره های در و سایر اثاثیه ثابت خانه ها، انواع مجسمه ها ( مانند مجسمه Liberty که حاوی 179000 پوند مس است) ، مصارف الکتریکی شامل انواع دستگاه های تقویت کننده الکتریکی و کلید انتقال برق الکتریکی ( به عنوان سیم گرد یا میله، به صورت عایق دار، یا لخت، در تولید جریان ، انتقال جریان و رسانایی)، الکترومغناطیس و در انواع موتورها، ژنراتورها، ترانسفرمورها و سایر دستگاه های الکتریکی، موتورهای الکترومغناطیس و ماشین بخار وات، لوله های خلا، لوله های اشعه کاتدی، در اجاق میکروویو ، هدایت موج براي اشعه ميكرو ويو به عنوان يك سطح بيواستاتيك در بيمارستانها، بعنوان ماده مركب به صورت محلول در شيمي، سولفات مس به عنوان يك ماده سمي و يا خالص كننده آب و … نيز استفاده مي‌شود.


تقريبا نيمي از مصرف مس دنيا به اهداف الكتريكي اختصاص مي يابد. بدليل رسانايي دمايي بالا، مس در لوله و مجراها، بويژه جهت گرم كردن، سرد كردن و انتقال حرارت بسيار مناسب است.
همان گونه كه مس با رسانايي بالا در كاربردهاي الكتروتكنيكي و الكترونيك مورد احتياج است، كيفيت هاي مس ويژه جهت ساير كاربردها انتخاب مي شوند. تقريبا 30 درصد توليد مس جهان در آلياژ سازي بكار برده مي شود. آلياژهاي مس عموماً سرد كار مي باشند و تنها 10 درصد از آنها ريخته گري مي شوند.
بعلت مقاومت بالاي مس در مقابل خوردگي، از اين فلز به وفور در صنايع غذايي و شيميايي استفاده مي شود. در مهندسي مكانيك، با توليد كننده هاي ابزارهاي دقيق، در ساخت خودرو و كشتي سازي، كاربرد فراوان دارد. گرايش به سمت كاربرد مس در ساختمان سازي بعنوان ماده نصب، ديوار سازي و سقف سازي رو به فزوني است. در مهندسي هيدروليك، مس در گرفتن روزنه هاي سدها، دريچه سد (مسيل) و پل ها كاربرد دارد. جدول 17 ميزان مصرف مس و آلياژ هاي آن را در صنايع مختلف كشورهاي صنعتي نشان مي‌دهد.

کاربرد های مس

مس همانطور که می‌دانید یک فلز با کاربرد های بسیاری در صنعت و البته خانه‌داری می‌باشد.

از کاربرد های مس میتوان به :

  • قابلیت بازیافت
  • قابلیت شکل پذیری فوق‌العاده
  • چکش کاری
  • بسیار مقاوم در برابر خوردگی
  • و …

فلز مس همچنین به دلیل رنگ سرخ جذابی که دارد در هنر نیز کاربرد های فراوانی دارد.

از فلز مس همچنین در صنایعی همچون برق و الکترونیک، ساختمان سازی، صنایع دارویی، صنایع ماشین آلات، صنعت کشاورزی و … به دلیل رسانا بودن جریان برق و مقاومت آن در برابر خوردگی (همانطورکه بالا اشاره شد) استفاده میشود.

فلز مس به راحتی میتواند جریان برق را انتقال دهد و به دلیل زیبایی که دارد میتواند در نمای ساختمان ها بسیار مورد استفاده قرار بگیرد.

همچنین مس به دلیل خاصیت ضد میکروبی در صنایع دارویی مورد استفاده قرار می‌میگیرد. تحقیقات ثابت کرده‌اند که باکتری‌ها، ویروس‌ها و مخمر ها نمیتوانند مدت زمان زیادی روی سطح مس زنده بمانند.

شاید برای شما جالب باشد بدانید، مس میتواند 99.9 درصد باکتری هایی را که روی آن فرود می‌آیند را در مدت زمان دو ساعت از بین ببرد!

مس فلزی است که بیشتر ماشین آلات و تجهیزات مورد استفاده در بسیاری از صنایع از فلز مس ساخته شده. وسایلی همچون موتور های الکترونیکی، وسیله های برقی، لوله های مسی، مبدل های حرارتی و …

شاید باور این موضوع که فلز مس در صنعت کشاورزی نیز کاربرد داشته باشد سخت باشد اما باید بدانید که فلز مس به عنوان یک ماده مغذی اساسی و مورد نیاز برای رشد بهتر بافت های زنده در گیاهان و دیگر جانداران می‌باشد. همچنین از این فلز برای کنترل بیماری قارچی، به عنوان محرک برای رشد مرغ ها و جوجه ها نیز استفاده می‌شود.

جهت دانلود کاربرد های مس به صورت PDF کلیک کنید!

جدول مشخصات فلز مس :

جدول مشخصات مس

درصد های مصارف مس

1. صنایع الکترونیک : 61-50 %

2. صنایع ساختمانی : 21-16 %

3. ماشین آلات : 14-9 %

4. حمل و نقل : 10-5 %

5. صنایع نظامی : 4-1 %

6. سایر مصارف : 5-3 %

بعد از طلا، مس تنها عنصر فلزي است كه داراي رنگي غير از خاكستري مي باشد. اين عنصر قدمتي به طول تاريخ بشر دارد. مس همواره يكي از مهمترين مواد بوده و امروزه يكي از پركارترين فلزات غيرآهني سنگين مي باشد. مس خالص بدليل ويژگيهاي فيزيكي و شيميايي و بخصوص رسانايي الكتريكي (که تنها نقره از آهن رساناتر است)، چكش خواري بالا و در نتيجه قابليت بالاي كار بر روي آن و مقاومت در برابر خوردگي (رفتار شيميايي كه آنرا به فلز نيمه نجيب تبديل مي كند) كاربرد وسيعي دارد.
آلياژهاي متداول مس، بخصوص برنج، برنز، مس- نيکل و مس- نيکل- نقره از اهميت كاربردي بالايي برخوردارند. كانه هاي تركيبات مس با رنگهاي روشن بخصوص قرمز، سبز و آبي مشخص مي شوند. مس موجود در خاك عنصر ردياب ضروري جهت بسياري از مخلوقات منجمله انسان است.
اين فلز به عنوان يكي از مهمترين و مفيدترين فلزات است و مي‌تواند تشكيل آلياژ دهد.
– مس با قلع مخلوط مي‌شود و تشكيل bell Metal و با نسبت كوچكتري تشكيل برنز را مي‌دهد.
– مس با روي مخلوط شده و تشكيل آلياژ برنج،Pinchbeckو آلياژهاي ديگر را مي‌دهد. اين فلز مي‌تواند به علت قابليت انعطاف پذيري به صورت ورقه‌اي، سيم و لوله‌اي درآيد.
مس به شكل تصفيه شده نيز توسط توليد كنندگان شمش‌هاي مس، ريخته‌گريها، واحدهاي مفتول سازي، واحدهاي توليد كننده فرآورده‌هاي برنجي و ساير بخشها، مورد مصرف قرار مي‌گيرد و تبديل به فرآورده‌هائي نظير سيم بدون پوشش، كابل و سيم پوشش‌دار، نوار و تسمه، لوله، ميله، محصولات ريخته‌گيري و… مي‌شود.

کاربرد مس در سیم و کابل
کاربرد مس در سیم و کابل

استفاده از اين فرآوردها در صنايع مختلف اصطلاحاً مصرف نهايي مس و يا “End -Uses ” ناميده مي‌شود و اين صنايع به ترتيب اهميت عبارتند از: صنايع برق و الكترونيك، صنايع ساختماني، صنايع كالاهاي مصرفي، صنايع توليد ماشين الات صنعتي، صنعت حمل و نقل و صنايع نظامي.
مهمترين مورد استفاده نهايي از مس در صنايع برق و الكترونيك صورت مي‌گيرد. حدود 46 درصد مصرف مس جهان مربوط به اين بخش است. از جمله خواص مس كه بكارگيري اين فلز را در صنايع مذكور به امري مهم مبدل مي‌سازد، همانا خاصيت خارق‌العاده هدايت جريان برق است. مس در تراسفورماتورها، رله‌ها، كليدها و پريزها، كابل سازي و…. مورد استفاده قرار ميگيرد. بعنوان مثال در ايالات متحده آمريكا هر ساله چيزي نزديك به 50 درصد مصرف مس مربوط به صنايع برق و الكترونيك مي‌شود. سهم مصرف مس در اين بخش تقريباً براي اغلب كشورها رقمي در همين حد است ليكن در مورد بعضي از كشورهاي تازه صنعتي شده نظير تايوان و برزيل كه رشد بخش‌هاي مختلف صنعت در آنها ناهمگون است، سهم مصرف مس در صنايع برق و الكترونيك به بيش از 60 درصد نيز بالغ مي‌گردد. از سوي ديگر در تعدادي از كشورهاي صنعتي قديمي نظير انگلستان، مصرف مس در اين بخش به كمتر از 50 درصد مي‌رسد.
اهميت بخش صنايع برق و الكترونيك از اين نظر است كه در طي دهه‌هاي 60 و 70 در اين بخش جايگزيني زيادي بجاي مس صورت گرفت و اخيرا در پاره‌اي از جهات، در كاربرد مس در اين بخش صرفه جوئيهايي صورت گرفته است كه بخش ارتباطات نيز جزو صنايع برق و الكترونيك محسوب مي‌شود و مس در اين بخش نيز كاربرد فراواني دارد بطوريكه مس را فلز ارتباطات نيز ناميده‌اند. از مس در تمامي وسايل ارتباطي از جمله: تلفن، بي‌سيم، تلگراف و… استفاده بعمل مي‌آيد.
بخش صنايع ساختماني – با در نظر گرفتن سيم كشي مربوط به منازل- دومين مصرف كننده عمده مس به شمار مي‌آيد. البته اگر سيم كشي مربوط به منازل را جزو اين بخش محسوب نداريم در اين صورت اهميت صنايع ساختماني با اهميت بخش مهندسي، تقريباً يكسان خواهد بود. كاربرد مس در صنايع ساختماني از اين جهت است كه اين فلز از خواصي چون مقاومت در مقابل خوردگي، ظاهر براق، رنگ قرمز، دوام زياد و… برخوردار است و لذا در شيرواني‌ها، روكش ساختمانها و … بكارگيري مس در اين صنايع، در طي سالهاي اخير رشد فراواني داشته است و اين رشد در كشورهاي اروپائي ملموس‌تر مي‌باشد.
بيشترين شكل مصرف مس در بخش صنايع ساختماني، در قالب انواع لوله است:
لوله براي آب سرد و گرم، سيستمهاي حرارت مركزي و خطوط انتقال نفت و گاز، همچنين انواع بست هاي لوله‌كشي، نظير بست هاي لوله‌ها، دريچه‌ها، بست هاي گازي و…. از جمله بازار مهم استفاده از مس در بخش فعاليت هاي ساختماني است.


از مس و آلياژهاي آن در بخش صنايع مهندسي نيز استفاده فراوان بعمل مي‌آيد. مس در اين بخش در صنايع مكانيكي، متالوژي، فلزكاري، صنايع شيميايي و… كاربرد دارد. استفاده از مس در صنايع شيميايي در مقياس وسيع صورت مي‌گيرد، چرا كه مس با تمام اسيدهاي معدني و بعضي از اسيدهاي آلي تركيب شده و به صورت نمك در مي‌آيد. سولفات مس بعنوان كود شيميائي و بعنوان دافع آفات نباتي مورد استفاده قرار مي‌گيرد. در صنايع متالورژي، مس در توليد آلياژها بكار گرفته مي‌شود. مهم‌ترين آلياژ مس، برنج است (تركيب مس و روي)، لكن برنز (تركيب مس و قلع)، فلز توپ ريزي (تركيب مس، قلع، سرب و روي)، كوپرونيكل (تركيب مس و نيكل) و… از جمله ديگر آلياژهاي مهم مس محسوب مي‌شوند. مس در صنايع دارويي، در صنايع كانه آرائي، در صنعت رنگ سازي، در صنعت پوست و چرم بكار گرفته مي‌شود.
مس در توليد مسكوكات نيز مورد استفاده قرار مي‌گيرد. از زمان امپراطوري رم به بعد، سكه از مس و آلياژهاي مختلف ساخته مي‌شده است. امروزه بهترين آلياژي كه براي ضريب سكه وجود دارد،كوپرونيكل (Cupronickel) يعني تركيب مس و نيكل به نسبت 3 به 1 است.
به طور كلي بيش از 65 درصد مس به صورت غير آلياژي حدود 30 درصد در مصنوعات برنجي و تنها حدود 2 درصد در مصنوعات برنزي بكار مي‌رود. از طرف ديگر در حدود50 درصد مس كاتد و شمش آلياژي در كارخانجات مفتول سازي به مصرف مي‌رسد. مفتول مسي يا آلياژ مس خود در موتورهاي الكتريكي و ژنراتورها، سيم كشي منازل و خطوط انتقال نيرو و همچنين در انواع سيم كشي‌ها نظير ماشين آلات، هواپيما و كشتي‌ها و وسايل برقي به كار مي‌رود.
مس در ميله و اتصالات اتوبوس، هادي الكتريكي، كابل‌ها و لوله‌هاي كواكسيال، لوله‌هاي ميكروويو، سويچ‌ها، اتصالات، مدارهاي چاپي، پايه‌هاي ترانزيستور و ركتي فايرها به مصرف مي‌رسد.
در انتقال نيرو بخصوص در خطوط زير زميني و سيم‌هاي با ضخامت كم نسبت به آلومينيوم برتري دارد.
عليرغم جايگزيني فيبرهاي نوري و آلومينيوم در مخابرات هنوز 60 درصد از سيم‌هاي استفاده شده در مخابرات كماكان از مس تأمين مي‌شود.
مس و آلياژهاي مسي در تجهيزات صنعتي كه در ارتباط با محلول‌هاي اسيدي غير اكسيد كننده مانند اسيداستيك، هيدروكلريك و فسفريك و همچنين نمك‌هاي خنثي به مقدار زياد به كار مي‌رود.
مس و آلياژهاي آن به دليل مقاومت نسبت به زنگ زدگي در بسياري از صنايع ساختماني، هواپيمايي، صنايع دريائي از جمله مخازن ضد زنگ، لوله كشي در آب شور دريا، قطعات و ملخ هواپيما، خطوط آب و بخار در ساختمانها، روكش پشت بام، ناودان‌ها، آب روها، روكش بدنه كشتي‌ها، دكل‌هاي نفت و شيرين كننده‌هاي آب شور مصرف مي‌شود.
مس به طور گسترده در توليد قطعات وماشين آلات صنعتي غير الكتريكي، لوازم خانگي، تجهيزات تهويه هوا و ماشين آلات كشاورزي به مصرف مي‌رسد.
همچنين مس در صنايع حمل و نقل از قبيل رادياتور، لنت و لوله ترمز، ياتاقان، بوكش، كاربراتور، خطوط روغن، لكوموتيو ديزلي، ترن برقي، تراموا و دستگاههاي مخصوص سوئيچ كردن و فرستادن علائم مي‌باشد.
در صنايع نظامي در تهيه فشنگ تفنگ هاي كوچك، خشاب‌ها، خازن‌ها و فيوزها و همچنين تجهيزات و ماشين آلات ارتباطي، اجزاء الكتريكي و قطعات كامپوتر كاربرد دارد. بعلاوه در سلاح‌هاي تاكتيكي و استراتژيك مانند زيردريائي‌هاي اتمي، در موشك‌ها، هواپيماهاي نظامي، كنترل‌هاي الكتريكي در هواپيما و كابل موشك استفاده مي‌گردد. مس همچنين در صنايع شيميايي از جمله در مواد رنگي معدني در كشاورزي جهت حفاظت از جنگل‌ها و در پزشكي به كار مي‌رود. در توليد ساعت‌، ميكروسكپ‌، پروژكتور و بسياري ديگر از اين نوع كالاها مس به كار مي‌رود.

مس در توليد وسايل ايمني موارد استفاده گوناگوني دارد از جمله در وسايل مربوط به اطفاء حريق و ديگر وسايل آتش نشاني، كاربرد مس در صنعت كاغذ سازي نيز قابل توجه مي‌باشد. در اين مورد بكارگيري مس در توليد دستمال هاي كاغذي امري مهم است زيرا كه وجود مس ايجاد حالت آنتي بيوتيك نموده و به نوعي گندزدايي مي‌كند. مس در صنعت حمل و نقل نيز كاربرد مهمي دارد. مس در تمام وسائل نقليه، اعم از راه‌آهن، هواپيما، كاميون، اتومبيل سواري، اتوبوس و… و نيز وسايل مربوط به حمل و نقل فضايي، مورد استفاده دارد. معهذا مهم‌ترين كاربرد اين فلز در اين بخش در سايت رادياتورخودرو مي‌باشد. هر چند بدليل جايگزيني مستقيم كالاهاي جانشيني، صرفه جوئي در ميزان فلز بكار رفته و كاهش اندازه اتومبيل، استفاده از مس در ساخت رادياتور با قدري تهديد روبرو شده ليكن توليد نوارهاي بسيار باريك مسي و بكارگيري آنها در ساخت رادياتور اتومبيل موجب گشته تا جايگزيني ديگر مواد نيز براحتي صورت نگيرد. چنين تحول مثبتي مؤيد آن است كه مس در صنعت خودروسازي كماكان سهمي در خور توجه بعهده خواهد داشت ليكن اين امر توأم با مقداري صرفه جوئي در ميزان مصرف اين فلز خواهد بود. بكارگيري از مس در بخش كشاورزي نيز رايج است. در اين بخش از اين فلز بعنوان ضد انگل چهارپايان استفاده مي‌شود. همچنين كمبود مس موجب كمي شير در چهارپايان شده و در ميزان آب بافتهاي سلولي نيز ذينقش است. از آنجائيكه كمبود اين فلز موجب كم‌خوني مي‌گردد، در پزشكي نيز كاربرد دارد. همچنين مورد ديگر استفاده از مس، در صنايع نظامي مي‌باشد. از اين فلز در توليد پوكه فشنگ گلوله توپ و…. استفاده بعمل مي‌آيد. از مس در تهيه ظروف آشپزي نيز استفاده شايان توجهي مي‌شود چرا كه اين فلز در انتقال گرما، از قابليت چشمگيري برخوردار است. در صنعت كشت‌سازي نيزاز مس براي ساخت پروانه كشتي استفاده مي‌گردد. بهره‌گيري از مس در كارهاي تزئيني از قديم الايام رايج بوده و در عصر كنوني نيز بدليل دوام، مقاومت در مقابل خوردگي، رنگ دلفريب و… از اين فلز در اين زمينه استفاده مي‌شود. بيشترين مقدار مس توليدي مس در جهان در كشورهاي صنعتي به مصرف مي رسد و الگوي مصرف نهائي مس در اين كشورها تقريبا يكسان است.
ديگر مصارف مس در ساخت وسايل خانه، ابزارهاي هنري، سكه و مدال ها و سخت افزارهاي نظامي بعنوان مهمات مي باشد. به غير از اين موارد، تقاضاي كمي براي مس وجود دارد. ساير كاربردهاي فرعي مس شامل: نهشت الكتريكي، مس متالورژي پودر، مواد ويژه جهت ترمزها و بلبرينگ هاي خود روان كننده، قطعات كوچك رقيق، فيلترها، برسهاي گرافيتي، و افزودني آلياژي به آلومينيوم، آهن و فولاد مي باشد. تنها يك تا دو درصد مس در تركيبات مس، بويژه سولفات مس و اكسيدهاي مس مصرف مي شود. رنگريزه هاي مس و برنز طلايي (آلياژهاي مس- روي پودر شده) عموما از طريق آسياي خشك توليد مي شوند.
بيشترين مصرف كننده محصولات مسي ساخته شده در ده سال گذشته چه از نظر حجم مصرف يا درصد وزني، صنايع ساختمان سازي بوده است. مصرف در اين رشته در انتهاي سال 1980 به طور متوسط 3 درصد افزايش داشته است. افزايش مصرف تقريبا برابر يك ميليون تن معادل 58 درصد افزايش توليد مس طي دهه اخير بوده است. توجيه اين افزايش مصرف طبق آمارهاي ارائه شده بيشتر به دليل مصرف مس در صنايع ساختمان سازي به ويژه ساختمان هاي مسكوني بوده است.


همان گونه كه در جدول شماره 19 درج گرديده است، بزرگترين مصرف كننده نهايي مس بخش صنايع برقي مي‌باشد. در اروپا و آمريكا بخاطر افزايش ظرفيت توليد برق سرمايه گذاري كلاني انجام شده است كه سهم افزايش مصرف مس اين بخش حدود 46 درصد تا پايان 1970 بوده است. اما افزايش مصرف در پايان سال 1980 به ميزان قابل ملاحظه‌اي كم گرديد. زيرا تقاضاي بازار براي كابلهاي انتقال نيرو تقريبا راكد و براي بخش مخابرات و ارتباط نيز بديل كاربرد تكنولوژي مدرن استفاده از كابل نوري كاهش چشمگيري داشته است كه در نتيجه اين تغييرات سهم مصرف مس به 40 درصد در پايان سال 1980 كاهش يافته است.

مصرف مس نيز در بخش نقل و انتقال به دليل جايگزيني موارد ديگر دچار كاهش بوده است زيرا سهمي از بازار مصرف براي ساخت راديوتورها در طي سالهاي 1970 و 1980 نصب آلومينيوم گرديده استف اما اين كاهش دربخش مذكور، تقريبا معادل افزايش مصرفي مي‌باشد كه در سيستم مدارهاي جديد سيم كشي برقي خودروسازي اتفاق افتاده است. در نتيجه مصرف در اين بخش از صنايع طي سال 1980 حدود 5/1 درصد افزايش داشته است.

رشد مصرف در صنايع مهندسي كه شامل انواع محصولات نظير توليد پيچ و مهره، بست‌هاي ابزار ماشين ها و… مي‌باشد، يكنواخت بوده است. مصرف در پاره‌اي موارد به دليل كاهش در ابعاد تجهيزات محدود گرديده است. در سالهاي اخير بيشتر رشد مصرف در صنايع تهويه و لوله‌هاي مبرد يخچال‌ها، سردخانه‌ها و فريزها اتفاق افتاده است كه رشد به ويژه در بازارهاي كشورهاي آسيايي بيشتر از ساير كشورها بوده است.
مشخصات كمي و كيفي مس در صنايع مصرف كننده بر حسب چگونگي تصفيه عبارتند از:
الف: مس تصفيه شده به روش آتشي Fire Refined Copper
اين مس به روش آتشي از مس خام در فرآيند پيرومتالورژيك توليد مي‌شود. اين روش براي تصفيه مس بليستر كه داراي ناخالصي‌هاي سولفور و اكسيژن است به كار مي‌رود. محصولات مس اين روش عمدتاً براي تهيه و توليد آلياژهاي مس مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

ب- مس الكتروليتيك Electrolytic Copper
مس الكتروليتيك از قرار دادن مس تصفيه نشده (آند) در يك محلول اسيد سولفوريك و سولفات مس و انتقال مس از آند به ورق‌هاي مس خالص (كاتد) به كمك انرژي الكتريكي تهيه مي‌شود در اين روش فلزات گرانبها در ته سلول الكتروليتيك رسوب مي‌كند.
ج- مس الكترووان Electrowon Copper
مس كاتد بطور مستقيم از محلول اسيد حاوي مس حاوي از محلول ليچينگ اوليه و افزايش غلظت مس در محلول به روش استخراج با حلال به دست مي‌آيد.
د- مس تصفيه شده به روش شيميايي Chimically Refined Copper

10 کاربرد شگفت انگیز مس سولفات در صنایع

آلياژ هاي مس

يكي از مشخصات مهم مس توان آلياژدهي پردامنه آن با فلزات گوناگون است و از محدود فلزاتي است كه به صورت خالص بيش از آلياژ مورد استفاده است. البته در صورتي كه بعضي از عناصر به مس اضافه شوند. ويژگيهاي آن بهبود مي‌يابد و كارآيي آن بهتر مي‌گردد. چنانچه با افزودن آلومينيوم، كروم، آهن، منگنز، نيكل، فسفر، سيليسيم، قلع و روي مقاومت آن را در برابر خوردگي زياد مي‌كند.
افزودن آلومينيوم، كادميم، نقره و قلع مقاومت آن را در برابر سايش افزايش مي‌دهد و سرب، سيليسيم، تلوريوم، و روي توان ماشين كاري مس را بهبود مي‌بخشد.

آلیاژهای مس
آلیاژهای مس

معروفترين و پركاربردترين آلياژهاي مس، برنج به رنگ زرد و قرمز است كه با افزودن قلع بدست مي‌آيد و مفرغ يا برنز كه با افزودن روي حاصل مي‌شود.
از ديگر آلياژهاي متداول مس مي‌توان از آلياژ مس و نيكل به رنگ نقره‌اي كه در سكه‌زني كاربرد دارد نام برد. همچنين با افزودن يك درصد قلع به برنج قرمز، برنج دريايي كه در مقابل خوردگي مقاومت زيادي دارد بدست مي‌آيد. به طور كلي به عنوان آلياژهاي مهم مي‌توان از اين عناوين نام برد :
انواع مس تجارتي :
الف- مس كاتد : مهمترين نوع مس تصفيه شده از نظر تجارتي است. مس كاتد تقريبا ¾ مس مصرفي در سال است.
ب- مس سياه سفت : مس تصفيه شده به روش الكتروليتيك و يا آتش حاوي 02/0 درصد تا 05/0 درصد اكسيژن كه بيشترين مقدار آن به صورت اكسيد مس است.
ج- مس بي‌اكسيژن : مس تصفيه شده است كه در فضاي اكسيژن گيري شده ذوب و ريخته‌گيري مي‌شود.
د- مس اكسيژن گيري شده : مس تصفيه شده است كه به كمك مواد جاذب اكسيژن اكسيدهاي مس از آن جدا مي‌شود.