کربنات چیست؟
کربنات چیست؟

کربنات به یک استر یا یک نمک اسید کربنیک می گویند.

ساختار و فرمول کربنات ها

یون کربنات، یک آنیون چند اتمی با فرمول تجربی CO3-2 است. جرم مولکولی کربنات ۰۱/۶۰ آ اِم یو (دالتون) است.کربنات ها از یک اتم کربن که به‌ وسیلهٔ ۳ اتم اکسیژن با چیدمان سه‌وجهی فراگرفته شده، تشکیل شده و تقارن مولکولی D3h دارد. یون کربن دارای یک بار قراردادی ۲- است و بار مزدوج یون هیدروژن کربنات (HCO3-)، که خود بار مزدوج کربنیک اسید(H2CO3) است، می‌باشد.

ساختار لوویس کربنات ها :

ساختار لوویس پیوندهای کربنات با دو پیوند یگانه C-O و یک پیوند دوگانه C=O نمایش داده‌ می‌شود.

بی کربنات

پیشنهاد خرید

جوش شیرین (بی کربنات سدیم) 

تومان44,000 تومانخرید کنید

در شیمی آلی به یک شکل میانه از پروتون‌زدایی کربنیک اسید بی‌کربنات یا هیدروژن‌کربنات می‌گویند. بی‌کربنات در دستگاه تنظیم PH بدن نقشی مهمی دارد. بی کربنات‌ها باعث سختی آب هم می‌شوند. اگر بی کربنات با +H ترکیب شود کربنیک اسید را بوجود می آورد. کربنیک اسید باعث اسیدی شدن خون می شود. کربنیک اسید از ترکیب کربن دی اکسید و آب بوجود می آید. عامل ترکیب این دو مولکول آنزیم کربنیک انیدراز هست که در غشای داخلی گلبول قرمز خون وجود دارد.

کربنات چیست؟

ساختار بی کربنات ها

یون بی‌کربنات یا یون هیدروژن‌کربنات یک آنیون با فرمول تجربی HCO3− و جرم مولکولی 01/61 ای ام یو (دالتون) است. این مولکول از یک اتم کربن که به‌وسیلهٔ 3 اتم اکسیژن که یکی از آن‌ها با یک هیدروژنپیوند دارد و با چیدمان سه‌وجهی فراگرفته شده، تشکیل شده دارد. یون کربن دارای یک بار قراردادی 1- است و بار مزدوج کربنیک اسید (H2CO3) و اسید مزدوج کربنات (CO32−) می‌باشد که در واکنش‌های زیر با آن به تعادل شیمیایی می‌رسد:

CO32− +2 H2O ⇋ HCO3− + H2O + OH− ⇋ H2CO3 +2 OH−

H2CO3 +2 H2O ⇋ HCO3− + H3O+ + H2O ⇋ CO32− +2 H3O+

ساختار رزونانسی کربنات ها

انواع کربنات
کربنات سدیم

سودا اش یا سدیم کربنات یکی از مهم ترین مواد شیمیایی صنعتی است که به طور وسیعی در تولید دیگر فرآورده های قلیایی ، نمک های سدیم و …. به کار می رود. معمولا خرید سدیم کربنات به عنوان ماده جامد در ساخت شیشه و کاشی و سرامیک صورت میپذیرد.

بی کربنات سدیم(جوش شیرین)

جوش شیرین یا بی کربنات سدیم یکی از نمک های سدیم در ترکیب با اسید کربنیک است که تنها یک هیدروژن اسیدی این ترکیب با سدیم جایگزین شده است. این ترکیب ، ترکیبی بی بو و بی طعم است که کمی دارای خاصیت بازی است و به صورت پودر سپید یا بلورین است. بیشترین خرید بی کربنات سدیم به منظور فرآوری انواع بیکنیگ پودر است.

کربنات باریم

کربنات باریم به دو شکل موجود می باشد : 1.کربنات باریم طبیعی یا ویتریت 2. کربنات باریم سنتزی. کربنات باریم یکی از دو ترکیب شیمیایی باریم می باشد که با ترکیب شیمیایی BaCO توسط کانی شناس برجسته انگلیسی به نام withering کشف شده است. معمولا خرید کربنات باریم به منظور ساخت شیشه عینک، قیف های شیشه ای و … استفاده میشود.

کربنات کلسیم

کربنات کلسیم جامد سفید رنگی است که به طور فراوان در ترکیب صخره ها در تمام نقاط جهان یافت می شود. مهمترین کانی های آن ، آراگونیت ، سنگ آهک ، ماربل و تراورتن است.

کربنات کلسیم

کربنات پتاسیم

پتاسیم کربنات (K2CO3) نمکی سفید است که در آب انحلال‌پذیر است (در اتانول انحلال‌پذیر نیست) و محلولی قویاً بازی تشکیل می‌دهد.

بی کربنات آمونیوم

آمونیوم بی کربنات در دمای اتاق پودر سفید رنگ و کریستالی با بوی کم آمونیاک است. این ماده در آب حل شده و محلول نسبتا قلیایی تشکیل می دهد. آمونیوم بی کربنات در استون و الکل ها نامحلول می باشد.
کاربرد بی کربنات آمونیوم

کربنات منیزیم

منیزیم کربنات با فرمول شیمیایی MgCO۳ یک ترکیب شیمیایی با جرم مولی ۸۴٫۳۱۳۹ g/mol می‌ باشد. شکل ظاهری این ترکیب، جامد سفید است.
کربنات منیزیم

کربنات منگنز

کربنات منگنز ترکیبی شیمیایی با جرم مولی g/mol 114.9469 می باشد. کربنات منگنز برای تهیه سایر نمک های دو ظرفیتی منگنز، فریت ها و تولید مفتول های جوشکاری، در پزشکی و داروسازی برای تولید قرص هماتینیک، تولید سرامیک، تولید فلز روی و در کشاورزی به عنوان ریز مغذی جهت تامین طولانی مدت منگنز مورد نیاز گیاه مصرف می شود.

کربنات نیکل

کربنات نیکل با فرمول شیمیایی NiCO3 یک ترکیب شیمیایی با شناسه پاپ کم 18746 است که جرم مولی آن 118.702 g/mol می باشد. شکل ظاهری این ترکیب، پودر سبز روشن است.